Cognitieve Animatietherapie

Cognitieve animatietherapie is een vrij nieuwe vorm van psychotherapie waarbij het eerste uitgangspunt is, het verminderen van identificatie met het probleem. De Cognitieve animatietherapie behandelt het probleem als entiteiten zich opdringen aan je alsof ze hun eigen leven leiden.
Met andere woorden; jij bent niet het probleem, maar het probleem is het probleem.
Nu voel je nog dat jezelf en het probleem dezelfde persoon zijn, dit willen we juist gaan verminderen. We gaan samen kijken hoe we dit probleem, wat zich aan je opdringt, zichtbaar kunnen maken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat jij zelf weer controle krijgt!

Voor wie is cognitieve animatietherapie?
Deze vorm van therapie is voor iedereen geschikt vanaf 4 jaar. We zetten deze therapie specifiek ingezet in wanneer de problemen een diepere ligging kennen dan bij bijvoorbeeld coaching. Heb je vaak last van automatische gedachtes, kom je vaker terecht in dezelfde negatieve situaties of heb je last van angsten, dan kun je baat hebben bij de cognitieve animatietherapie. Tevens is deze therapievorm geschikt voor gezinnen/ families en groepstherapie.

In welke situaties kan Cognitieve animatietherapie worden ingezet?
De Cognitieve animatietherapie kan zeer breed worden ingezet bij o.a.;
– Scheiding
– Eetstoornis en/of gewichtsproblematiek
– Rouwverwerking
– Depressie/ overspannen/ burn-out
– Angsten
– Zelfvertrouwen
– Nachtmerries
– Traumaverwerking

Werkwijze
Naast de gesprekken worden ook visuele middel en (computer)animaties ingezet die we samen maken. Dan kan zijn een verhaal of een tekening, zelfs kunnen we dit alles combineren in een PowerPoint-presentatie. (Mocht je geen ervaring hebben met PowerPoint, is dat niet erg)

Alles is erop gericht het probleem ‘de baas’ te kunnen worden en toekomstige (overeenkomstige) problemen te leren herkennen. Daarnaast gaan we ook tijd besteden aan de onderliggende, vaak verwaarloosde, behoefte die aan het probleem ten grondslag ligt. Hiermee zeggen we eigenlijk, welk behoefte wordt door het probleem verhult? Dit kan bijvoorbeeld zijn de behoefte aan rust of liefde. En samen kijken we dan ook hoe je die behoefte ruimte kunt gaan geven.
Doordat we veel visuele middelen maken ben je, ook ver na het afsluiten van de therapie, in staat om zelfstandig verder te gaan.

Cognitieve animatietherapie wordt afgesloten met een follow-up na een paar maanden.