To DIY or not to DIY……

Waar vroeger handwerk iets was van dagelijkse bezigheid waar alle vrouwen mee bezig waren is het nu verheven tot een ware kunst voor diegene die er iets van bakken.
Ik schreef al eerder over de dames op pinterest (http://brightzcoaching.nl/de-perfect-american-moms/) die er werkelijk een sport van schijnen te maken om de bekende knockoffs te maken op een zo goedkoop mogelijke manier. Maar niet alleen meubels en huisinrichtingen worden nagemaakt, ook hele kerstboomversieringen en andere decoratieartikelen worden zelf gemaakt. Van knutselen en plakken naar papier mache, naaien en haken, geen enkele techniek wordt onbenut gelaten.

Ook ik ontkwam niet aan de leuke dingen die je zelf kunt maken ,de zogeheten DIY’s (Do It Youself). En ook ik keek vaak toch wel mijmerend naar mijn scherm, met bijna zelfmedelijden dat ik niet in staat was bv die leuke sneeuwpop te haken of die mooie tafel te transformeren. Het erg jammer vindend dat mijn huis er met de kerst minder leuk uit zag als juist die leuke sneeuwpop niet op de schoorsteen stond. Of dat wij nog steeds niet aan die leuke ideale tafel onze maaltijden nuttigend.
Rondkijkend in de winkels zie je vaak ook de leukste poppetjes, kerstartikelen, en verdere deco dingen er staan voor bedragen die ik er echt niet wil neertellen. Ook ik ben ’verslaafd’ geraakt aan het idee dat er toch manieren moeten zijn om ongeveer zo een zelfde decoratie te maken zoals in de winkel, maar dan voor minimaal de helft van de prijs.

Handen uit de mouwen dus!!! Zo was bijvoorbeeld haken was toch wel een vaardigheid die ik niet onder knie had en ik zag de leukste dingen op internet. Dus maar een rondgevraagd wie er bedreven was in deze vorm van handwerk en als eens een les genomen. Oke, dit kon ik toch ook wel onder de knie krijgen!! En zo dacht ook mijn dochter……echter na een half uur pielend en gefrustreerd haken kwam ze toch al snel tot de conclusie dat dit niks voor haar was. Ze begreep eigenlijk ook al niet waarom ik al die tijd en moeite ging steken (haha) in haken terwijl de winkels bomvol liggen met leuke producten. Het was toch echt veel makkelijker om even naar de binnenstad te gaan en een mandje te vullen met de benodigde spullen, thuis komen, neerzetten en klaar…..het idee dat dat wel meer geld kost dan het zelf maken ging er niet echt in, het enige verweer wat ik kreeg wat dat ik ook niet moest vergeten om mijn eigen tijd eens in geld uit te drukken…….
Tja, wat moest ik daar tegen in brengen. Heeft ze dan misschien gelijk, is het uiteindelijk duurder dan iets kopen in de winkel? Maar hoe zit het dan met het gevoel van hoera als je iets gelukt is? Het gevoel van succes als je ‘hard’ hebt moeten werken voor het resultaat? En gevoel van vooruitgang als ze iets ziet groeien van een hoopje bij elkaar geraapte dingen tot het eindresultaat?
Maar ja, is dat ook nog iets wat we eigenlijk wel mee geven aan onze kinderen, of is dit zo ouderwets dat het er eigenlijk niet meer toe doet? En tuurlijk is het niet altijd zo dat wat je zelf maakt per definitie goedkoper is dat het in de winkel te kopen.

Toch moet ik toegeven dat het me tot nog toe niet echt lukt om mijn kinderen warm te laten lopen voor het idee iets zelf te maken en daar trots op te zijn als ze aan de andere kant de winkel zo vol zien liggen met spullen en de snelheid waarmee met kopen het resultaat wordt behaald. En kan ik ze dar ergens ook kwalijk nemen. Misschien is dat ook wel een nadeel van de huidige maatschappij van kopen en de keus die er heerst. Blij zijn met wat je hebt als je steeds zoveel leukere spullen ziet is ook moeilijk. Dat is voor een volwassene vaak al lastig, laat staan voor een kind. En maar ja, als ik eerlijk kijk naar de afgelopen jaren met de hoeveelheid goederen die naar de kinderen is gegaan kan ik ze het ook niet kwalijk nemen. Ik heb ze immers zelf geleerd dat kopen een goede optie is…..