Geef A.N.N.A een punt!

assumptionsAnna? Ik ken helemaal geen Anna! En als ik wel een Anna ken, waarom heeft zij dan gelijk en ik niet?  Wat een kul!
Ik wil je graag voorstellen aan A.N.N.A en uitleggen waarom ze een punt heeft. Ik denk dat  je A.N.N.A best aardig zult vinden.

Altijd Navragen Nooit Aannemen of te wel A.N.N.A

Als coach beperk ik bij cliënten het gebruik van woorden als altijd, nooit, vaak, soms. Deze woorden betekenen relatief weinig in tijdsvorm, in een discussie kan niemand zich wapenen hiertegen, maar in emotie wegen ze zwaar.
‘Je zet altijd je schoenen op de trap!’ en ‘je geeft me nooit eens aandacht!’, dit zijn voorbeelden waarin de beschuldigde heel erg zijn best gaat doen om te bewijzen dat echt niet altijd zijn/schoenen schoenen op de trap staan en dat hij/zij je echt wel aandacht geeft. Ervaring leert dat dit soort gesprekken toch vaak (haha) eindigen in een discussie die verloren is aan beide kanten.
Je voelt nou eenmaal dat die schoenen daar ALTIJD staan en je NOOIT aandacht krijgt. (heb je een gesprekspartner waarbij dit vaak gebeurt lees dan allebei nog eens Stuur O.M.A met vakantie!)

Maar in het geval van A.N.N.A bieden ze je juist verlichting. Ik ga je uitleggen hoe aan de hand van een paar voorbeelden.

Voorbeeld 1
 ‘De tas van je partner ligt op de trap en het is al meerdere keren voorgekomen en je irritatiefactortje loopt hoog op’.
Als je A.N.N.A niet toepast dan kan het zomaar gebeuren dat zich het volgende in je hoofd afspeelt: ‘Potverdorie, ligt ALWEER die tas op de trap. Hoe vaak moet ik daar nog wat van zeggen, ze weten toch dat het gevaarlijk kan zijn, ze houden nooit geen rekening ermee dat ik dit niet wil, ze kunnen het toch meteen opruimen, die luieriken, moet ik dat weer allemaal doen…
Op het moment dat nu de boosdoener ten tonele verschijnt zal het niet onwaarschijnlijk zijn dat er een bommetje barst en er een tirade plaatsvindt terwijl de boosdoener zich wellicht van geen kwaad bewust is geweest!!!! (voel je ook de zwaarte van de woorden alweer, nooit)
Als je A.N.N.A nu wel toepast ga je dus niet in de aanval, maar ga je vragen stellen waarop de ander kan antwoorden. We gaan dus praten met elkaar:
jij; ‘ik zie dat je tas op de trap ligt?’
boosdoener; ‘ja dat klopt, die had ik daar even snel neergelegd’
jij; ‘waarom heb je hem niet meteen daar in de kast gelegd?’
boosdoener; ‘nou, het regent heel erg, en de overburen hadden wat problemen met de auto, dus ik heb even snel mijn spullen hier gelegd en ben de buren gaan helpen en nu wil ik mijn tas opruimen.’
Jij; ‘aha, fijn dank je!’

Kijk, dat is toch even een andere koek! Niet alleen heeft hier geen tirade plaatsgevonden, maar je hebt ook nog eens ervoor gezorgd dat je emoties niet ten onrecht hoog zijn opgelopen!!! In dit geval had je ‘ boosdoener’ ook nog eens een goede verklaring.

Voorbeeld 2
 ‘je spreekt met een vriendin/ vriend af in de stad om wat te gaan drinken. Hij/zij komt 20 minuten te laat. Je begint eens te appen, te bellen, weer te appen, nog eens te bellen. Geen reactie en na 20 minuten verschijnt je vriend/vriendin.’
Als je nu A.N.N.A niet toepast zou het goed kunnen dat de volgende gedachtes door je hoofd schieten:’hij/zij is me gewoon vergeten, dat gebeurt nu dus WEER. Sta ik hier weer eens te wachten voor niks. Hij/ zij kan ook nooit eens op tijd komen, het is ook altijd wat. Flauw dat ze dan niet even opnemen of terugbellen’.
Nu zal er waarschijnlijk geen tirade plaatsvinden, maar eerder een ‘ook hoi, wat zijn we lekker op tijd” vervolgens volgen een vervelende stilte en opgekropte emoties die gedurende de afspraak zo blijft hangen. Herkenbaar?
Als je A.N.N.A nu wel toepast ga je dus weer de dialoog aan;
jij; ‘ik dacht dat we om 12.00 hadden afgesproken, of heb ik het mis gehad?’
laatkomer; ‘ja klopt, 12.00, maar ik ben gewoon wat laat.’ (nu niet afhaken door te denken dat hij/zij expres te laat kwam!!)
jij; ‘waarom ben je laat dan?’
laatkomer; ‘nou, mijn vogel was uit zijn kooi gevlogen, dus die moest ik eerst even vangen, en toen wilde ik je bellen, kon ik mijn telefoon niet vinden. Ik wilde je niet nog langer laten wachten, dus ben ik maar meteen aangefietst, ik zoek mijn telefoon straks wel.’
jij; ‘aha, okay’

Kijk, geen akelige stilte en ook geen opgekropte emoties die bij een volgende keer zwaarder meewegen.

Zie je, A.N.N.A is toch wel aardig en ze zet de deur open voor communicatie. Ook met kleine dingen kun je A.N.N.A toepassen. Iedere keer als je het antwoord van de ander denkt te weten kun je A.N.N.A inzetten; als iemand een vies gezicht trekt terwijl jij net je best hebt gedaan met koken, het zou zo maar kunnen dat er een nies vastzit. Als je net een nieuwe look hebt en je zus/vriend/vriendin begint te lachen net als jij de hoek om komt, misschien lacht ze wel omdat er achter jou iemand grappig van de fietst valt…..

Probeer het maar, wat zou je hebben gedacht als je A.N.N.A niet toepast en wat is het resultaat met A.N.N.A