Stuur O.M.A met vakantie!

999805__hawaii-beach_pHè? Moet ik oma met vakantie sturen? Waar moet dat arme mensje nog heen? Weet je wel wat dat kost!!! Een luxe hotelkamer met uitzicht op zee, ieder dag lekker ontbijt en ’s avonds een lekker diner, een privé strandstoeltje, een bediende de ieder uur een lekker cocktail brengt en ieder dag een heerlijke massage. Kosten? Geheel gratis………

We sturen namelijk niet oma met vakantie maar O.M.A. We geven ons Oordeel, Mening en Advies even een welverdiende vakantie. En niet omdat O.M.A dat nou zo nodig heeft, maar omdat wij dat zelf nodig hebben…

In de gesprekken die we dagelijks voeren komen er altijd wel gesprekken voor, waarin we onze O.M.A aan het werk zetten terwijl onze gesprekspartner daar eigenlijk helemaal geen behoefte aan heeft. Doe de volgende oefeningen maar eens een paar dagen…..

Oefening 1; Neem een gesprek in gedacht waarin je iemand iets verteld over wat je hebt meegemaakt, een slechte dag op het werk, of een begrafenis of juist een leuke dag bv je huwelijk. Heb je een gesprek??? Nou luister eens naar wat de ander eigenlijk aan je terug verteld…..Hoor je het? Kans is groot dat je nu ook een verhaal te horen krijgt over wat die ander van je verhaal vindt, hoe hij/ zij dat zelf heeft meegemaakt en hoe hij/zij denkt dat je ermee om moet gaan. Klopt het?

Oefening 2; neem een gesprek in gedachte waarin iemand jou juist een verhaal verteld over wat hij/zij heeft meegemaakt. Misschien ook een slecht dag op het werk, begrafenis, of juist een huwelijksdag. Kans is groot dat ook jij nu een verhaal terug verteld met daarin hoe jij het vindt, hoe jij zoiets beleeft of wat jij denkt dat de ander nu kan gaan doen. Klopt het?

Schaam je vooral niet! We zijn allemaal mensen en ik betrap me er ook weleens op dat ik dit zo doe. En als we dit doen, dan doen we dit voor de meest uiteenlopende redenen. We willen de ander graag helpen, we willen ook graag ons ei kwijt, of we raken meegesleurd in alle emoties van de ander dat we onze eigen emoties niet meer de baas kunnen zijn. De begrafenis van onze tante was ook al zo’n drama en onze bruiloft was ook super top!!!
En zeker als kinderen tegen ons aan ratelen over wat ze meegemaakt hebben die dag dat zijn we al helemaal geneigd om onze O.M.A. flink aan het werk te zetten.

Onze O.M.A heeft het er dus vaak erg druk mee en het wordt tijd dat we ons even ontdoen van die druk.
Doen allen vrouwen dit? Oh nee hoor, ook mannen zetten hun O.M.A vaak flink aan het werk, dus mannen OPLETTEN!!!!

Nou, hoe stuur je O.M.A nou even lekker met het vliegtuig weg, heel makkelijk, druk even op pauze….Dat is alles, zet even die ratel in je hoofd op stil, druk op pauze.

Mannen, komt je vrouw overstuur van een vriendinnenavondje? Niet zeggen ‘zei ik toch’, maar druk op die ratel op pauze. Dames, komt een vriendin vertellen over die discussie met haar puber, niet zeggen ‘ja die van mij ook…’, maar druk die ratel op pauze. Papa’s en mama’s komen de kinderen vertellen over dat iemand speelgoed heeft afgepakt op school, niet zeggen ‘gewoon terugpakken!’, maar zet die ratel op pauze.

Maar dan hè? Dan valt er een stilte en als we met zijn allen ergens heel allergisch op reageren is het wel een stilte. Denk even zelf eens na, wat zou je willen als je huilend thuiskwam om dat er iets ergs is gebeurd? Juist, een lekkere dikke stevige knuffel! Wat zou je willen als je iemand verteld over je huwelijksdag die top was? Juist een blijk van bewondering!!! En wat zou je willen als je iemand verteld over de begrafenis van je tante? Juist, een luisterend oor!

Mogen we dan niks meer zeggen, tuurlijk wel, als het maar geen Oordeel, Mening of Advies is.
Door juist O.M.A te pauzeren ontstaat er ruimte in je hoofd om de inschatting te maken wat je verteller nu eigenlijk van je wilt. Er ontstaat ruimte om echt te luisteren naar diegene en om vragen te stellen. En er ontstaat ruimte om onze eigen emoties niet te laten meeslepen in het verhaal. Win- winsituatie toch?

Het lijkt heel moeilijk, maar het is eigenlijk best makkelijk. Een knuffel geven is vaak niet moeilijk en niet altijd hoeft een knuffel met woorden gecomplementeerd te worden. Maar wil je dan toch wat neutrale zinnetjes kun je de volgende gebruiken;

  • Gaat het weer een beetje?
  • Wat vervelend voor je zeg!
  • Wat een nare situatie zit je toch in.
  • Wauw, wat leuk dat alles zo goed voor je gaat…
  • Super gedaan!
  • Nou zeg, dat is toch ook niks zo…..

Blijf je dan niet zitten met een wel heel ongemakkelijke stilte als je zoiets terugzegt? Soms wel, maar het geeft de ander juist ook de ruimte om zelf even na te denken. Misschien wil diegene er toch nog wat anders over kwijt. Kan is echter groot dat alles al gezegd, en dan neemt het gesprek vanzelf een andere wending.
Uiteraard kun je ook altijd vragen of je gesprekspartner behoefte heeft aan hoe jij dingen hebt beleefd, of dat hij/zij advies van je wilt.

Dus de volgende keer dat je kindje huilend thuiskomt, aai het over de bol, geef het een knuffel. De volgende keer dat je vrouw overstuur terugkomt van ladiesnight, geef haar een knuffel en zeg ‘wat jammer dat je avond uit zo in de soep loopt zeg’ en de volgende keer dat een vriendin je uitgebreid over haar huwelijksdag begint te vertellen, geef een compliment als ‘wauw, zo te horen krijg je een top dag!’

Probeer het maar, je zult merken dat het jezelf rust brengt en dat het ook rust in gesprek brengt!